Ydinvoimalupien jakaminen oikeudenmukaisesti on vaikeaa

Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa. Uusiutuvien energialähteiden käyttö on kannatettavaa, mutta ei voi laskea sen varaan, että niistä saatava energiamäärä pystyy korvaamaan öljyn loppumisesta ja olemassaolevien ydinvoimaloiden käyttöiän loppumisesta syntyvän vajeen.

Jos ydinvoimalupia kuitenkin myönnetään vähemmän kuin on hakijoita, niiden myöntämiseen liittyy myös korruption mahdollisuus. Tällaisessa tilanteessa ydinvoimaluvalla on rahallista arvoa ja ydinvoimalupapäätöksestä vastaaville henkilöille voidaan teoriassa antaa lahjuksia vastineeksi siitä, että ydinvoimaluvat myönnetään jollekin tietylle hakijalle.

Ydinvoimalupien oikeudenmukaista jakamista varten voisi teoriassa säätää lain, että hallituksen pitää julkaista tarkat kriteerit vaatimuksista jotka ydinvoimalan rakentajan tai rakennuttajan pitää täyttää voidakseen saada ydinvoimaluvan. Ydinvoimaluvat voisi sitten huutokaupata kaikkien hakijoiden kesken jotka täyttävät nämä kriteerit.

Huutokauppa olisi oikeudenmukaisinta käydä sen perusteella paljonko hakijat ovat valmiita maksamaan rakennettua megawattia kohti, sillä kaikki hakijat eivät välttämättä halua rakentaa samantehoisia laitoksia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu